logo strona główna o nas sprawozdania komu pomagamy kontakt aktualności dół półka

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI W ROKU 2011

W tym roku pierwsza piątka naszych stypendystów zdawała maturę. Wszyscy zdali egzamin, troje z nich z tak dobrymi wynikami, że dostali się na bezpłatne studia na uniwersytetach w Gdańsku i w Olsztynie, jeden z nich studiuje prawo, dwie dziewczęta – gospodarkę przestrzenną i pedagogikę z animacją kulturalną. Pozostali dwaj nie mieli tak wysokich aspiracji, jeden, absolwent Technikum Weterynaryjnego próbuje się dostać do pracy w policji, przeszedł wszystkie egzaminy, testy psychologiczne i sprawnościowe, odpadł z braku miejsc, będzie próbował dalej. Drugi zastanawiał się nad wyborem szkoły policealnej, na razie wyjechał do pracy do Niemiec. Utrzymujemy z nimi kontakty, aby śledzić dalsze losy.

Pomagamy w tym roku szkolnym dziewięciu uczniom. Kupujemy im bilety miesięczne lub opłacamy bursę wraz z wyżywieniem. Pomogliśmy im też w zakupie podręczników szkolnych (po 200 zł na osobę).

Zarząd Fundacji jest w kontakcie ze szkołami, w których uczą się nasi stypendyści aby z jednej strony kontrolować ich postępy szkolne (w razie zaniedbywania obowiązków stypendia zostaną wstrzymane), a z drugiej pomóc w przypadku trudności w nauce któregoś z przedmiotów. Na razie dostałam wyniki za pierwszy semestr od kilku uczniów, wszystkie są pozytywne.

FINANSE

Dochody Fundacji IUVENIS w roku 2011 to 1% podatku dochodowego (ponad 4800 zł), darowizny prywatne i zbiórki na prywatnych imprezach zamkniętych (łącznie prawie 14 500 zł).
Wyniki zbiórki 1% podatku dochodowego były gorsze niż w poprzednim roku i chyba będzie taka tendencja, powstaje coraz więcej organizacji pożytku publicznego, więc na każdą z nich przypadnie coraz mniej pieniędzy. Namówiliśmy natomiast kilka kolejnych osób do zadysponowania w banku stałego zlecenia przelewu na rzecz Fundacji. Jest to dla nas najkorzystniejsza forma zdobywania funduszy, z góry wiemy, ilu stypendystów możemy przyjąć.

sprawozdania