logo strona główna o nas sprawozdania komu pomagamy kontakt aktualności dół półka

INFORMACJA O DZIAŁALNOŚCI W ROKU 2012

Pomagamy w tym roku szkolnym jedenastu uczniom. Kupujemy im bilety miesięczne lub opłacamy bursę wraz z wyżywieniem (trzem osobom). Pomogliśmy im też w zakupie podręczników szkolnych (po 200 zł na osobę).

Zarząd Fundacji jest w kontakcie ze szkołami, w których uczą się nasi stypendyści aby z jednej strony kontrolować ich postępy szkolne (w razie zaniedbywania obowiązków stypendia zostaną wstrzymane), a z drugiej pomóc w przypadku trudności w nauce któregoś z przedmiotów. Na razie dostałam wyniki za pierwszy semestr od kilku uczniów, wszystkie są pozytywne, niektóre bardzo dobre. Troje kolejnych stypendystów będzie w tym roku zdawało maturę, mam nadzieję, że utrzymają podobny poziom jak ich poprzednicy.

FINANSE

Dochody Fundacji IUVENIS w roku 2011 to 1% podatku dochodowego (ponad 4450 zł), darowizny prywatne i zbiórki na prywatnych imprezach zamkniętych (łącznie prawie 22 000 zł).

Wyniki zbiórki 1% podatku dochodowego były troszeczkę gorsze niż w poprzednim roku i chyba będzie taka tendencja, powstaje coraz więcej organizacji pożytku publicznego, więc na każdą z nich przypadnie coraz mniej pieniędzy.

Namówiliśmy natomiast kilka kolejnych osób do zadysponowania w banku stałego zlecenia przelewu na rzecz Fundacji. Jest to dla nas najkorzystniejsza forma zdobywania funduszy, z góry wiemy, ilu stypendystów możemy przyjąć.

sprawozdania