logo strona główna o nas sprawozdania komu pomagamy kontakt aktualności dół półka

INFORMACJA O DZIAŁALNOŚCI W ROKU 2013

Pomagamy w tym roku szkolnym jedenastu uczniom i jednej studentce. Kupujemy im bilety miesięczne lub opłacamy bursę wraz z wyżywieniem (trzem osobom). Po raz pierwszy złamaliśmy zasadę niedawania pieniędzy do ręki – dwie nasze stypendystki, siostry wynajmują mieszkanie w Suwałkach, pomagamy im w opłaceniu czynszu, tak jest taniej, niż w bursie i mają lepsze warunki do nauki. Również nasza stypendystka studentka UKSW dostaje przelewy na konto, z których opłaca niezbędne koszty. Przyznaliśmy też dotacje na zakup podręczników szkolnych (po 200 zł na osobę).

Zarząd Fundacji jest w kontakcie ze szkołami, w których uczą się nasi stypendyści aby z jednej strony kontrolować ich postępy szkolne (w razie zaniedbywania obowiązków stypendia zostaną wstrzymane), a z drugiej pomóc w przypadku trudności w nauce któregoś z przedmiotów. Dostałam wyniki za pierwszy semestr od kilku uczniów, wszystkie są pozytywne, niektóre bardzo dobre. Pięcioro kolejnych stypendystów będzie w tym roku zdawało maturę, mam nadzieję, że utrzymają podobny poziom jak ich poprzednicy.

FINANSE

Dochody Fundacji IUVENIS w roku 2011 to 1% podatku dochodowego (3 870 zł), darowizny prywatne i zbiórki na prywatnych imprezach zamkniętych (łącznie ponad 18 000 zł).

Wyniki zbiórki 1% podatku dochodowego były znów troszeczkę gorsze niż w poprzednim roku i chyba będzie taka tendencja, powstaje coraz więcej organizacji pożytku publicznego, więc na każdą z nich przypadnie coraz mniej pieniędzy.

W tym roku spodziewamy się poprawić sytuację finansową, będzie wesele naszego syna, który zachęca gości aby zamiast kwiatów i prezentów wpłacali darowizny na Fundację.

sprawozdania